You are here
Home >

Historierna om Omberg är många och när du övernattar på vandrarhemmet får du en möjlighet att ta del av denna, vilket det är vanligt att de flesta vill. Betydelsen som Omberg har haft har varit mer eller mindre densamma. De flesta besöker berget för att ta del av naturen och bestiga eller gå runt berget. Liksom dagens turister fann de lycka i att spendera tid kring till exempelvis Vättern, genom att paddla eller bara bada. Det byggdes trappor kring 1900-talet för att underlätta för de gäster som bodde i de första hotellen, vilket man ibland kan se än idag. Nedan ser du en del av de utvalda turer som finns angående historia som hemmet erbjuder sina gäster.

Turen Ombergssagan ger dig en möjlighet att se Ombergs mest minnesvärda platser och höra om myter och övernaturliga väsen.

Du som går stigen Författarinnan får Ellen Keys historia, som var en berömd pedagog och författare som levde i början av 1900-talet. Hennes anknytning till Omberg tillkom då hon flyttade till berget som 60-åring. På den här stigen får du en känsla av hur det var att leva för lite drygt hundra år sedan.

Klosterruinen bjuder på en inblick i livet som en drös munkar hade år 1143 när de kom till Omberg, då de hade tagit sig ända från Frankrike för att uppleva det underliga berget.

Top