You are here
Home >

Naturen som omringar Omberg är gammal. Därav finns det många unika arter, främst växter, varav några är utrotningshotade. Det finns otaliga vandringsleder och Omberg har dessutom ett stort kulturvärde. En stor del av Omberg har blivit ekopark för att bevara den mångfald som finns där. Omberg är bland de trettiofyra första ekoparkerna som har utvecklats. Fem utpekade områden på Omberg är numera skyddade för att de har blivit naturreservat. För att folk ska kunna ta del av den fantastiska natur som finns anordnas det en hel del guidade turer, orientering, cykling med mera.

Under högsäsong, det vill säga sommar, kommer flest besökare, men en del stannar även till vid vintermånaderna för aktiviteter såsom långskidor och skridskor. Man kan vandra på berget året om, men bör då vara medveten om att restaurangen är stängd, likväl som andra i området. Hemmet har dock fortfarande öppet, men med mindre personal och inte lika många aktiviteter. Bokskogsstigen med sina 650 meter är en populär stig och finns tillgänglig för de med rörelsehinder eller andra funktionsnedsättningar, samt Omberg runt som är hela 3 mil lång och lämpar sig ofta för en tvådagars vandring med övernattning på hemmet.

För de som är mer äventyrliga eller självständiga finns det kompasser och kartor att köpa på vandrarhemmet, vilket kan vara bra att ha ifall man inte följer en led.

Top